לא רעידת אדמה ולא נעליים. סתם עוד מהלך עסקי שקורה פעמיים ביום בכל תחום אחר. הסיפור תמיד זהה – חברה גדולה ועשירה שמשתמשת בהון שלה כדי להישאר רלוונטית. היום יש פשוט הרבה כסף בתעשיית הסניקרס והסטריט-וור, אז פוטלוקר קונה את אטמוס.
מה פוטלוקר מרוויחה מהרכישה של אטמוס?
זו לא הפעם הראשונה שפוטלוקר מתרחבת. בשנת 2019 היא השקיעה 100 מיליון דולר בשירות הריסייל GOAT. מה זה אומר? שלפוטלוקר יש מנכ"ל מצוין. ריצארד ג'ונסון הבין שיש שוק אדיר של ריסייל, בעוד המודל העסקי שלו מתקיים בעולם הריטייל. אז הוא השתמש בכסף שפוטלוקר צברה לאורך השנים כדי להשקיע בגואט ולהרוויח על אותה נעל פעמיים. פעם אחת בריטייל ופעם שנייה בריסייל.
מלבד זאת הוא קנה את רשת חנויות הנעליים WSS כדי להגיע לקהל היספאני צעיר, פתח תוכנית צבירת נקודות שאמורה לייצר נאמנות למותג, הקים מערך הכשרה לעובדים כדי ללמד אותם איך למשוך קהל לחנות, והוא משקיע באופן קבוע באירועי התרמה, בעיקר עבור הקהילה השחורה שהיא חלק עיקרי מקהל הלקוחות שלו. עכשיו הגיע השלב השלישי – לקנות בוטיק סניקרס היי-אנד, ודרכו להגיע לפלח שוק חדש לגמרי.
יוקרתית ומוערכת
אטמוס התחילה כחנות קטנה באזור הרג'וקו האופנתי שבטוקיו, אבל מאז היא הפכה למעצמה יפנית. יש לה 39 סניפים ביפן בלבד, כאשר במזרח הרחוק היא מחזיקה סניפים נוספים בקוריאה, תיאלנד, אינדוזיה ומלזיה. זה אומר שפוטלוקר מקבלת אחיזה משמעותית באסיה רק מעצם הרכישה.
אבל אטמוס היא הרבה יותר משטח נדל"ני. מדובר באחת מרשתות הסניקרס היוקרתיות והמוערכות ביותר בעולם הסטריט-וור. חנות שמשתפת פעולה באופן קבוע עם כל המעצבים הגדולים ועם כל המותגים הנחשבים. פוטלוקר מקבלת פה גישה לקהל של פאשניסטות, הייפביסטים, סניקרהדס, סקייטרים, מוזיקאים, אמנים ובקיצור לקבוצות חדשות שלא היה לה סיכוי לקרב אותן לפני כן.
אטמוס היא גם רשת ריווחית. בשנת 2020 היא הרוויחה 175 מיליון דולר. סכום לא רע להוסיף לדוחות הכספיים של פוטלוקר.
מלכת שיתופי הפעולה
אטמוס מחזיקה סחורה שבחיים לא תגיע לסניפים של פוטלוקר, כולל ל-האוס אף הופס, שהיא רשת חנויות הפרימיום שלה. פוטלוקר תלויה מאוד בסחורה שנייקי מוכנה לתת לה. בהקשר הזה ל-נייקי לא אכפת כסף יש לך – יש חלוקה ברורה של חנויות על פי קטגוריות, והסחורה שתקבל היא בהתאם לקטגוריה שלך. אטמוס היא בקטגוריה הגבוהה ביותר, והיא מקבלת גם הוצאות מיוחדות שמיועדות ספציפית לקהל היפני.
מלבד זאת, אטמוס היא מלכת שיתופי הפעולה. זה אומר שכל החברות הגדולות רוצות שהשם אטמוס יופיע על המוצר שלהם. פוטלוקר זוכה בחנות שמחזיקה קולבים עם נייקי, אדידס, פומה, אסיקס, ניו-באלאנס, ריבוק ועוד. אין אותם לאף חנות אחרת וסניקרהדס בכל העולם מוכנים למכור את דודה שלהם כדי להשיג אותם. זה ערך כל כך חשוב שקשה למדוד אותו בכסף.
פוטלוקר מיושנת
הפריחה בשוק הסניקרס שאנו רואים בשנים האחרונות הגבירה גם את התחרות. נייקי ואדידס מוכרות היום את הסחורה שלהן ישירות ללקוח, שוק הריסייל תופס תאוצה אדירה והפך תוך זמן קצר חברות קטנות כמו סטוק אקס, גריילד וגואט למעצמות שמגלגלות מאות מליוני דולרים. הגרעין של פוטלוקר לעומת זאת, עדיין עובד במתכונת ישנה – מעל 3,000 חנויות שפרוסות ברחבי המדינה, בעיקר בקניונים ובמרכזים מסחרייים גדולים.
החנויות האלו מחזיקות סחורה להמונים, נעליים בטווחי מחירים נוחים ודגמים פופולארים בצבעים לא מרגיזים. העניין הוא שעולם האופנה הולך דווקא לכיוון של בוטיקים מתמחים וסטריט-וור היי-אנד. שוק הרייסייל רותח בזכות העובדה שיש דגמים מבוקשים שקשה להשיג, ולא בזכות ג'נרל ריליס ששוכבת על המדפים. בגלל זה הבוטיקים פורחים והריסלרים מתעשרים.
רוצים לימיטד
שוק הסניקרס כבר לא מונע על ידי ספורטאים, אלא מובילים אותו אמנים וסלבריטאים. אם פעם הנעליים של צ'ארלס בארקלי או בו ג'קסון היו הנעליים שהולכים איתן ברחוב, היום יש הפרדה ברורה בין פרפורמנס ללייפסטייל. לחילופין ברור שאף אידיוט לא ישחק כדורסל עם הג'ורדן של טרוויס סקוט (רק לפי.ג'יי טארק מותר). פוטלוקר בנתה את השם שלה סביב אתלטיקה, ולכן אטמוס עוזרת לה להשתנות עם השוק, לעבור לעולם הלייפסטייל מבלי לוותר על המהות שלה.
פוטלוקר עדיין מרוויחה כסף, יש לה נוכחות באינטרנט, היא מחזיקה את רשת איסט-ביי וצ'אמפס, אבל היא תקועה במודל שהולך ונעלם. אנשים היום רוצים לימיטד, רוצים סיפור, רוצים קהילה, רוצים ללכת אחרי בית הספר לחנות סניקרס ופשוט להיות שם עד הסגירה. ג'ונסון מבין את זה והוא עושה את כל הפעולות הנכונות, הוא יודע לעצב את פוטלוקר בהתאם לשינויים בתרבות, וזה מה שישאיר אותה רלוונטית.