זה לא יהיה מוגזם לטעון שהאייר ג'ורדן 1 היא הנעל האהובה בעולם, בשנים האחרונות זה נראה אפילו שהיא הנעל היחידה בעולם, אבל האמת שהתואר הזה נגנב מה-אדידס פורום. נעל סופר טכנולוגית שיצאה שנה לפניה, הדהימה את עולם הכדורסל וכבשה במהירות את הרחובות. עם קצת יותר מזל הפורום הייתה אמורה לקבל את התואר של הנעל הגדולה בהיסטוריה ועדיין, למרות זאת, היא נחשבת לאחת מאבני הייסוד של תרבות הסניקרס, ואחד מהדגמים האיקונים ביותר של אדידס בכל הזמנים.
אדידס פורום: כמעט נעל הכדורסל הגדולה בהיסטוריה
כזכור שנות השמונים היו תור הזהב של אדידס, היא הייתה חברת הספורט הגדולה והעשירה ביותר בעולם, זו שיש לה את הכסף להשקיע בטכנולוגיות חדשות, ולייצר את הנעל המהפכנית שתהפוך לסטנדרט שכולם ינסו להעתיק. ב-1982 אדידס יצאה עם נעל ריצה מהפכנית בשם אדידס אורגון, החידוש הגדול בנעל היה טכנולוגיה בשם דלינג'ר ווב (Dellinger Webb).
כולם יודעים ש-ביל באוורמן היה המאמן הראשי של נבחרת הריצה של אוניברסיטת אורגון, הממציא של סוליית הוואפל טריינר והאיש שהקים את נייקי ביחד עם פיל נייט. מה שהרוב לא יודעים, זה שלעוזר שלו במכללה קראו ביל דלינג'ר (Bill Dellinger) והוא בעצמו פיתח טכנולוגיה מתקדמת לבלימת זעזועים וייצוב בשם ווב (Web) מאחר והיא הזכירה מבנה של קורי עכביש.
ממש כמו באוורמן, גם דלינג'ר נחשב לאגדה ולא רק בתור מאמן אלא כרץ פעיל. הוא פרש בגיל יחסית צעיר מעולם הריצה, וחזר כדי לקחת את מדליית הארד בריצת ה-5,000 מטר באולימפיאדת טוקיו 1964. לאחר מכן הוא הצטרף לצוות האימון של מכללת אורגון ואימן אגדות ריצה כמו סטיב פריפונטיין שהיה ספורטאי עילית של נייקי.
הקוסם
חברי נבחרת הריצה של אורגון (ביניהם טינקר הטפילד ופיל נייט) יודעים לספר שבאוורמן היה אומנם מאמן-העל, אבל דלינג'ר היה זה שנמצא איתם על המסלול כל יום, זה שעודד אותם ברגעים הקשים וזה שחרש את המדינה כדי לגייס רצים חדשים. הם קראו לו "הקוסם", האיש שהצליח לקחת חבורה של רצים בינוניים, ולהוריד אותם מתחת ל-4 דקות למייל, זמן שנחשב עד לאותה תקופה כחסם היסטורי בעולם הריצה.
מאחר ולאוניברסיטת אורגון יש קשר חזק לנייקי, דלינג'ר הציע קודם כל את הטכנולוגיה שלו לחברה עם הסווש. העניין שהוא שנייקי באותה זמן השקיעה את כל המשאבים שלה בטכנולוגיית האייר שיצאה ב-1979. מאחר והווב היא טכנולוגיה נוספת לריכוך בסוליה, היא סרבה להצעה שלו. דלינג'ר נאלץ ללכת לאנשים באדידס והם מייד קפצו על ההזדמנות. מאותו רגע היחסים בינו לבין באוורמן התקררו ולמעשה לא חזרו להיות אותו הדבר מעולם.
אירועי ספורט גדולים הם תמיד הזדמנות טובה לקבל חשיפה תקשורתית גדולה, ולכן לקראת המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 1984, אדידס רצתה לצאת עם נעל כדורסל חדשה. אבל לאדידס היה עוד מניע, ב-1979 החברה השיקה את ה-Top Ten, נעל כדורסל אהובה שנוצרה עבור עשרת השחקנים הטובים ביותר ב-NBA באותה תקופה. ב-1982 נייקי הוציאה את ה-אייר פורס 1, נעל הכדורסל הראשונה עם כרית אוויר בסוליה. האייר פורס 1 התחילה לצבור תאוצה בקרב שחקנים בליגה ואדידס הרגישה שהיא חייבת לתת פייט. על הבסיס המוצלח של ה-Top Ten היא התחילה לבנות את הדגם החדש.
נעל נוספת שיצאה לקראת המשחקים האולימפיים ב-1984 היא ה-אדידס מיקרופייסר, שילוב היסטרי בין שעון קסיו לנעל ריצה שיועד לדור החדש של היאפים.
באופן מסורתי לאורך השנים טכנולוגיות מיוצרות עבור עולם הריצה ואז זולגות לעולם הכדורסל. כאמור האדידס אורגון הייתה הנעל הראשונה שהציגה את טכנולוגיית הווב בסוליה והיא מייד הפכה להצלחה אדירה. אדידס החליטה לייבא את הטכנולוגיה לדגם החדש. המטרה הייתה להעניק לשחקני כדורסל ריכוך ובלימת זעזועים בתוספת לחיזוק ויציבות בזמן ריצה. היתרון הגדול של הווב, הוא היכולת לפזר באופן שווה את האימפקט שנוצר מנחיתה קשה, על ידי רשת ניילון שעוצבה במבנה של קורי עכביש.
כדי להוסיף אפילו עוד יותר יציבות, אדידס שילבה בעקב גומי קשיח כדי להגן על כף הרגל מתנועה לא רצויה. אזור הפורפוט חולק לפנלים כדי להעניק יותר גמישות, והסוליה הייתה רכה כדי להעניק עוד יותר תחושה של שיכוך ובלימה. בנוסף, הריפוד הפנימי היה מבד Terrycloth שיודע לספוג לחות ברמה גבוה. לבסוף אדידס הוסיפה רצועת ולקרו שאותה היא כינתה מערכת קריס-קרוס שנועדה להגן על הקרסול, המערכת מזכירה מאוד את הרצועה של האייר פורס 1, אבל ככה זה היה באותה תקופה, חברות העתיקו אחת מהשניה בלי טיפת בושה (אם כי חשוב לציין שבניגוד לנייקי, אדידס הכניסה את הרצועה גם לדגמי המיד והלואו).
משחקי הכדורסל באולימפיאדת לוס אנג'לס התקיימו באולם הביתי של הלוס אנג'לס לייקרס – הפורום ולכן הבחירה בשם החדש של הנעל לא יכלה להיות קלה יותר.
בשנת 1984 הכוכבים הגדולים ביותר של נבחרת ארצות הברית בכדורסל היו כוכבי המכללות פטריק יואינג ו-מייקל ג'ורדן. פטריק יואינג בחר לשחק עם אדידס, מייקל ג'ורדן לעומת זאת, בחר לעשות בדיוק את אותו הדבר. כזכור אדידס הייתה חברת הספורט הגדולה ביותר בעולם באותה תקופה, להסתובב עם נעלי אדידס היה הדבר הכי מגניב שיש, הן כיכבו ברחובות, במעונות הסטודנטים, בסצנת ההיפ-הופ, ברחבת הברייקדנס ועל רמפות הסייקטבורד. אדידס הייתה כל מה שהוא קול.
מייקל ג'ורדן חלם להגיע לאדידס, הוא עשה הכל כדי לחתום בחברה ובסוף נאלץ להתפשר על נייקי. עכשיו תדמיינו עולם שבו מייקל ג'ורדן חותם באדידס ומשחק את העונה הראשונה שלו ב-NBA עם הפורום. יש לכם בכלל ספק שהיא הייתה היום הנעל הגדולה בעולם? ביקום מקביל כזה לא הייתה אייר ג'ורדן 1, לא היה לנייקי כסף לפתח את טכנולוגיית ה-אייר מקס, וספק אם בכלל הייתה עוד חברה שקוראים לה נייקי.
ה-אדידס פורום יצאה בשלוש גרסאות, היי, מיד ולואו והיא הייתה אחת מהסניקרס הראשונות לעשות את זה. המטרה הייתה כמובן להתאים אותה לכל סגנון לבוש ולכל ענף ספורט. המחיר היה גבוה מאוד – 100 דולר (שווה ערך ל-257 דולר היום) עניין שהעניק לה סמל סטטוס של נעל פרימיום. היא כללה שלושה פסים בצדדים ואת סמל הטריפויל כדי שיהיה ברור לכולם שמדובר באדידס. בעונת הרוקי שלו ב-NBA, פטריק יואינג שיחק עם האדידס פורום.
פטריק יואינג חתם על חוזה עם אדידס והפך לפרזנטור הרשמי שלה. בשנת 1986 הוא הפך לסמל הגדול של עוד נעל איקונית, ה-אדידס רייבלרי.
מסע הפרסום של הפורום כלל את המשפט: נעל הכדורסל הגדולה הבאה מהאנשים שהביאו לכם את נעל הכדורסל הגדולה האחרונה. וזאת שלפני. וזאת שלפני. זו לא הייתה התרברבות מוגזמת, אדידס באמת שלטה אז בעולם הכדורסל והפורום באמת הייתה נעל הכדורסל הטובה ביותר באותה תקופה. היא הייתה מפוצצת בטכנולוגיה חדשה, רכה, יציבה, מאווררת, עם חיזוקים במקומות הנכונים, ומראה מרובד ומורכב. שחקנים התאהבו בה מייד והיא גלשה במהירות גם לרחובות למרות המחיר היקר.
אם שנות השמונים היו תור הזהב של אדידס בעולם הסניקרס, הפורום הייתה יהלום משובץ בתור הזהב. נעל מושלמת שהתחילה בעולם הכדורסל ואז קפצה לבקר אצל כל סצנה אפשרית ונשארה לישון אצל כולן. בשנים האחרונות היא זוכה לעדנה מחודשת עם עיצובים של ג'רמי סקוט ו-באד באני, וקולבים עם בוטיקים נחשבים כמו בודגה ופוט פטרול. המראה שמשלב פשטות עם תחכום, עבר עם עתיד וקידמה עם קלאסיקה, הוא קרקע פורייה לחזון היצירתי של כל מעצב.
לאחרונה נראה שאדידס חוזרת למקורות שלה ומוציאה יותר ויותר מהדורות מיוחדות של הפורום. לאט לאט דורות חדשים לומדים להכיר אותה, את הנוחות, היופי, העיצוב, המראה הקלאסי והיכולת להתאים אותה לכל סוג של לבוש. אם רק ההנהלה הבכירה באדידס הייתה שותה פחות יגרמייסטר בארוחת צהריים, אף אחד לא היה מדבר היום על אייר ג'ורדן – כולם היו מדברים על ג'ורדן פורום.
אדידס פורום