ההיגיון אומר שאחרי ההצלחה הפנומינלית של ה-אייר ג'ורדן 3 הייתה צריכה להגיע מפלה, ואם לא מפלה אז לפחות רגיעה. ראינו שאחרי ההצלחה של ה-אייר ג'ורדן 1 נייקי חוותה משבר גדול עם ה-אייר ג'ורדן 2 שלא הייתה אהובה ברחובות וחשוב מכך שנואה על מייקל ג'ורדן. למעשה הוא כל כך לא אהב את הנעל שאחריה הוא רצה לעזוב את החברה. מפלה כזו אכן הייתה מתרחשת אם לא היה נוצר חיבור משמיים, מעצב עם מגע זהב שפגש ספורטאי שאלוהים נגע בו. מתוך מערכת יחסים שמבוססת על אמון הדדי ורצון תמידי להשתפר, הם יצרו את אחת ואחת הנעליים הגדולות ביותר בהיסטוריה של תרבות הסניקרס, ה-אייר ג'ורדן 4.
אייר ג'ורדן 4: כשמעצב עם ידי זהב וספורטאי שאלוהים נגע בו נפגשים
מעבר לעובדה שהאייר ג'ורדן 3 הייתה פורצת דרך, היא הנעל הראשונה שגרמה למייקל ג'ורדן להרגיש שנייקי היא המקום הנכון עבורו, וזה כמובן קשור מאוד לחיבור המיידי שהיה לו עם טינקר הטפילד. ג'ורדן הרגיש שבפעם הראשונה מקשיבים לו והוא יכול לעצב נעל על פי הדרישות הספציפיות שלו. הפעם ג'ורדן והטפילד רצו לקחת את העיצוב למקום קצת אחר, פחות נעל יוקרה ויותר נעל ביצועים, כלומר פחות אלפנט פרינט ויותר שימוש בחומרים קלים ונושמים, הטפילד כבר ידע להפוך כל שיפור טכנולוגי לעיצוב מגניב שכולם ירצו לנעול.
משולש רובוטריקי
המודל הבסיסי די נשען על העיצוב של האייר ג'ורדן 3 עם כמה שיפורים מעניינים. האייר ג'ורדן 4 היא הנעל הראשונה ששילבה מעטפת מאש חיצונית עם רשת פלסטית מעליה כדי לספק יותר אוורור לכף הרגל. היא גם הראשונה ששילבה מערכת שרוכים תרמופלסטית שמאפשרת רכיסה של הנעל במספר צורות שונות (שמונה עשרה ליתר דיוק).
השינוי העיצובי הגדול ומה שמרכז את מירב תשומת הלב בנעל החדשה הוא משולש פלסטי בצדדים שמעניק תמיכה נוספת בקרסול וכן, הוא מאוד אייטיזי ורובוטריקי ובעיקר מגניב. גם הפעם שולבה כרית אויר גלויה בסוליה ונוספה לשונית חליצה בעקב שלא הייתה קיימת בדגם הקודם.
הופעת בכורה לאייר פלייט
כמה אנקדוטות היסטוריות סביב האייר ג׳ורדן 4: זו הפעם הראשונה שנייקי שילבה את הלוגו Flight בלשון עם לוגו ה-Jumpman והפעם השנייה בלבד שהכיתוב Nike Air הופיע מאחור. בנוסף, היא הייתה האייר ג'ורדן הראשונה שהושקה באופן גלובלי ובמחיר של 100$.
הנעל יצאה בארבעה קולורווייז די זהים לאלו שיצאו עם האייר ג'ורדן 3: וויאט סמנט, מיליטרי בלו ו-פייר רד כאשר ב-בלק סמנט הגיע גם חידוש מרענן, זו הייתה האייר ג'ורדן הראשונה מעור ניובאק קטיפתי, ולא מעור רגיל שהוא יחסית נוקשה. נייקי בחרה להמשיך את הקמפיין השיווקי בכיכובם של מייקל ג'ורדן ו-ספייק לי, שכזכור שיחק את דמותו של מארס בלאקמון מהסרט She's Gotta Have It.
אייר ג׳ורדן 4 בקולנוע
שני ארועים מרכזיים הפכו את האייר ג'ורדן 4 לכל כך איקונית בתרבות הפופולארית.הראשון שוב קשור לספייק לי ולאחת מהסצנות המאוזכרות ביותר בתרבות הסניקרס מתוך הסרט Do The Right Thing. מלבד העובדה שמדובר בסרט אדיר וקלאסיקת חובה, בסצנה המדוברת הדמות של ג'יאנקרלו אספוזיטו נראית עם אייר ג'ורדן 4 וויאט סמנט חדשה, עד שהיא מתלכלכת על ידי בחור לבן שדרך עליה, וכדי להרגיז עוד יותר, לובש חולצה של לארי בירד. כמובן שהדריכה האגבית יוצרת מריבה גדולה מבלי שהבחור הלבן יבין בכלל על מה המהומה.
זו סצנה משעשעת שיש בה הרבה אזכורים למתיחות הגדולה בין שחורים ולבנים בארצות הברית, אבל היא גם משקפת את הפער שקיים בין עולמם של סניקרהדס לאנשים שלא מבינים למה חשוב שהנעליים יהיו כל הזמן נקיות. מאז היא גרמה לאלפי נערים לשפשף את סוליות הנעליים שלהם עם מברשות שיניים, כדי שהן יראו חדשות כל הזמן.
דה שוט
האירוע השני הוא רגע מכונן בהפיכתו של מייקל ג'ורדן לדמות אייקונית בתרבות הפופולרית, שההשפעה שלה חורגת הרבה מעבר לספורט. בסיבוב הראשון של פלייאוף עונת 1988/89, השיקגו בולס פגשו את הקליבלנד קבלירס לסדרה של הטוב מחמישה משחקים (בעבר בסיבוב הראשון שיחקו חמישה משחקים ולא שבעה).
הסדרה הגיעה למשחק חמישי צמוד שבסיומו מייקל ג'ורדן קלע את סל הניצחון בשנייה האחרונה כשהוא נועל את האייר ג'ורדן 4 בלק סמנט. הרגע זכה לכינוי "דה שוט" וכיכב בפתיח הספורט הגדול ביותר בכל הזמנים של רשת NBC לשידורי ה-NBA (עד היום עוברת לי צמרמורת בכל הגוף כשאני שומע את הנעימה הזו של ג'ון טאש ואת הצרחות של השדר).
התחרותי והמושלם ביותר
באותה עונה ג'ורדן סיפק מספרים מפחידים והמשיך לקבע את מעמדו כשחקן התחרותי והמושלם ביותר שהליגה ראתה. הוא סיים את העונה עם ממוצע של 32.5 נקודות למשחק, 8 ראבונדים, 8 אסיסטים, כמעט שלוש חטיפות למשחק, כאשר הוא משחק מעל ארבעים דקות בכל ערב. הוא נבחר לחמשיית העונה, חמישיית ההגנה של העונה וזכה במלך הסלים של הליגה, את הכל הוא עשה עם האייר ג'ורדן 4 וזה גרם לאנשים לזנק על המדפים ולחטוף את הנעל הזו בטירוף מוחלט.
גירסאות רטרו ראשונות
הפעם הראשונה שניקיי הוציאה גרסאות רטרו לאייר ג'ורדן 4 הייתה בשנת 1999, עשר שנים אחרי ההשקה של הנעל המקורית. בשנים האלו נוספו לראשונה שני קולורווייז, האוראו שזכתה להצלחה גדולה והפכה עם השנים לאחד מהדגמים המבוקשים ביותר, והקולומביה שחטפה דווקא תגובות צוננות.
המיוחד בשני הדגמים החדשים הוא שכל האפר היה מעור ללא חלקים מפלסטיק ועם לוגו ג'מפמן מאחורה במקום הכיתוב Nike Air. לאורך השנים האייר ג'ורדן 4 אחראית גם לשניים מהדגמים היקרים ביותר בסדרת האייר ג'ורדן, בעיקר מאחר והם מעולם לא הושקו לציבור. ה-אייר ג'ורדן 4 אנדפיטד וה-אייר ג'ורדן 4 אמינם אנקור שנסחרות במחירים שבין 15,000-40,000 אלף דולר.
איכות יורדת, מחיר עולה
נייקי המשיכה להוציא גרסאות רטרו של האייר ג'ורדן 4 בשנים 2000, 2004, 2006, 2008, 2010–2013 ומ-2015 באופן רציף עד היום. במהדורות של תחילת שנות האלפיים האיכות של הנעל ירדה ונייקי התחילה להשתמש בחומרים זולים יותר. כמו כן, היא שינתה את הצורה של הנעל המקורית כאשר המחיר שהיא דרשה עליה המשיך לעלות.
העניין הביא לגל של תלונות מצד סניקרהדס שדרשו חזרה למראה המקורי ולנעל שהייתה ידועה בעיקר בזכות הנוחות שלה. עד היום לא ממש ברור אם נייקי מתייחסת לתלונות האלו ברצינות או מייצרת בכוונה נעליים באיכות ירודה. יש מהדורות חדשות של ג'ורדן שעדיין שומרות על איכות גבוהה, אבל אין אחידות למרות שהמחיר של הדגם תמיד עולה.
האישיות הכריזמטית והמשחק המלהיב של מייקל ג'ורדן, העיצוב הגאוני של טינקר הטפילד, הקמפיין השיווקי המבריק של נייקי והתרומה התרבותית של ספייק לי, כולם הפכו כל מהדורה של אייר ג'ורדן 4 לסופר מבוקשת, ולנעל שתמיד תככב בראש הרשימות של סניקרהדס ברחבי העולם.
האייר ג'ורדן 3 סימלה את ההתחלה של הסדרה והאייר ג'ורדן 4 קיבעה אותה, היא נבנתה על היסודות המוצלחים שלה, אבל הצליחה להתעלות אפילו עליהם, ולייצר פסגה יצירתית בשלב כל כך מוקדם, שרק עוררה צפייה וסקרנות להמשך.