נייקי תמיד החזיקה באמונה שיותר גדול זה יותר טוב. מה-אייר מקס 1 ונכון להיום בבוקר, החברה תמיד מנסה להגדיל את כרית האויר. ב-1996 עיקרון הגודל התלכד עם אווירת – הכל גדול מהחיים – ששלטה כמעט בכל תחום באותה תקופה. באמצעות שיפורים טכנולוגיים ועיצובים פרובוקטיבים, נוצרה אחת מנעלי הכדורסל האיקוניות בכל הזמנים, ה-נייקי אייר מור אפטמפו (Air More Uptempo).
נייקי מור אפטמפו
ב-1995 נייקי הייתה בשיא הפופולאריות שלה, היא יצרה את הדגמים החדשניים והמהפכניים ביותר בעולם הכדורסל, ומהר מאוד הם כבשו גם את בתי הספר, האוניברסיטאות, מכוני הכושר ואת הרחובות הראשיים של הערים הגדולות. למרות הצלחה הגדולה, נייקי מעולם לא הורידה את הרגל מהגז. להיפך, נראה היה שכל הזמן היא רק ניסתה ליצור הנעל הגדולה הבאה, את זו שתשפר את הביצועים של הספורטאים ותהיה פופולארית גם ברחובות.
נעל בקצב גבוה
בשנת 1995 נייקי פתחה ליין חדש של נעלי כדורסל תחת השם אפטמפו (Uptempo). הליין יועד לגארדים שמשחקים "בקצב גבוה", וזקוקים לנעל שתעניק להם קלילות, ייציבות וגמישות. שני דגמים יצאו באותה שנה תחת הסדרה החדשה. הדגם הראשון נקרא אייר אפטמפו (Air Uptempo), והדגם השני נקרא אייר מקס 2 אפטמפו (Air Max2 Uptempo). העיצוב של שני הזוגות היה ברוח התקופה, בועת אויר גדולה, סוליה עבה וסווש גדול בצד. הנעליים זכו להצלחה גדולה במגרשים, אבל לא ממש גלשו לאופנת הרחוב.
ב-1996 נייקי הוציאה שני דגמי המשך לליין החדש. הדגם הראשון נקרא אייר מקס אפטמפו, והחידוש הגדול שלו היה בועות אויר גם בחלק הקדמי של הנעל. למרות שהעיצוב של הנעל החדשה היה משופר, עדיין היה מדובר יותר בנעל כדורסל פר-אקסלנס מאשר נעל אופנה. דווקא הדגם השני בסדרה הצליח להדהים את עולם הסניקרס, עם עיצוב חריג ושונה מכל מה שהיה מקובל עד לאותה תקופה. הנייקי מור אפטמפו אולי נוצרה עבור מגרשי כדורסל, אבל מהר מאוד השתלטה על תרבות הרחוב.
הפופ-ארט של אנדי וורהול
ווילסון סמית' (Wilson Smith) עבר מסלול דומה מאוד לזה של טינקר הטפילד. הוא סיים תואר באדריכלות באוניברסיטת אורגון, וב-1983 התחיל לעבוד כמעצב בנייקי. בשנת 1996 הוא כבר היה שם מוכר בחברה ולכן קיבל את העיצוב של הליין החדש. לצורך השראה הוא פשוט התבונן בסביבה שלו, על הבתים, המכוניות, הבגדים. המכנה המשותף בין כולם היה עיקרון אמריקאי בסיסי ומוכר – הכל גדול מהחיים.
סמית' רצה לייצר נעל שתהיה הארכה של התחושה הזו, עיצוב שהוא הצהרה עם נוכחות שתצעק למרחקים. כדי לקבל השראה הוא טייל למחוזות הפופ-ארט של אנדי וורהול ולגרפיטי הצבעוני שרואים על הקירות של הסאבווי. כלומר טקסטים גדולים וצעקניים שמגיעים מהנוף האורבני, מתרבות הרחוב. הוא לא רצה נעל מינימליסטית וצנועה אלא להיפך, כמה שיותר ראוותנית, הצהרתית ובולטת.
זרימה הרמונית
המטרה של סמית׳ הייתה לקחת את הטכנולוגיה החדשה ולייצא ממנה עיצוב פרובוקטיבי. הוא לקח את אחד מסמלי החברה האיקוניים ביותר, המילה AIR, וסרטט אותה בענק בשני הצדדים החיצונים והפנימיים של הגפה. את הסווש הוא סרטט לא פחות מ-7 פעמים, כולל אחד עצום על האאוטסול
ל-נייקי מור אפטמפו היה יותר אויר בסוליה מהדגם הקודם, בעיקר בחלק הקדמי. סמית׳ ידע היכן הולכות להיות ממוקמות בועות האויר, ולכן דאג שכל אות במילה AIR תסתיים בזרימה טבעית בבועת אויר. יותר מזה, האותיות A ו-R משני הצדדים של הנעל מתלכדות בהרמוניה בחלק האחורי, וגם הן מסתיימת בבועת אויר. לבסוף את האותיות הוא הקיף ברצועות 3M זוהרות, כדי שגם בחשיכה יהיה ברור באיזה חברה מדובר.
סמל לעליונות של נייקי
העיצוב הסופי היה לא פחות מהנצחת העליונות של נייקי, והוא סימל השליטה האבסולוטית שלה בעולם הכדורסל והרחוב, שליטה שנמשכת עד היום. הכיתוב AIR בענק, והאופן שבו הוא מתלכד עם סוליה אגרסיבית מפוצצת בכריות אויר, הפכה מייד את הנייקי מור אפטמפו להצלחה ענקית במגרשי הכדורסל, ולהצלחה עוד יותר גדולה ברחובות. בזכות החדשנות והאומץ לייצר הצהרה עיצובית, עד היום סמית׳ נחשב לאגדה בחברה, ולאחד מארבעת המעצבים הגדולים בתולדותיה.
מספר 2 הטוב בעולם
למרות שהנייקי מור אפטמפו לא הייתה נעל של שחקן ספציפי, יש דמות אחת שמזוהה איתה יותר מכל. קשה מאוד לבלוט כשאתה משחק לצד השחקן הטוב בהיסטוריה, אבל סקוטי פיפן הצליח לעמוד בגבורה במשימה הבלתי אפשרית הזו. בזכות נתונים פיזיים מרשימים, משחק הגנה משובח ואינטיליגנציית משחק גבוהה, פיפן הפך לכוכב ענק, כזה שיכל להיות בקלות השחקן הטוב ביותר בכל קבוצה, אבל בחר להיות כינור שני רק לאלוהים.
עם הזמן, עכברי כדורסל הבינו שג'ורדן הוא מכונת כדורסל בלתי ניתנת לעצירה, אבל פיפן הוא רוצח שקט והדבק של כל הקבוצה. כבר אז פיפן היה שחקן מהדור החדש, זה שיכול לשחק בכל עמדה במגרש. היום סקוטארים כבר לא מחפשים שחקנים שיודעים רק לקלוע הרבה נקודות, אלא שחקנים רב-גוניים, כאלו שיכולים להוביל כדור, לעשות פוסט-אפ, לקלוע שלשות ולשמור על כל שחקן של הקבוצה היריבה, פיפן ידע לעשות את הכל.
אטלנטה 1996
כמו רבים מהגארדים בליגה, פיפן שיחק עם הנייקי מור אפטמפו. באותה עונה שיקגו סיימה עם מאזן של 72-10 שהיה הטוב בהיסטוריה עד לאותה תקופה. בסיום העונה שיקגו זכתה באליפות הרביעית שלה. באותה שנה גם התקיימה האולימפיאדה באטלנטה ונייקי יצאה עם מהודרה מיוחדת של הנעל בצבעי כחול לבן. סקוטי פיפן וצ׳ארלס בארלקי היו השחקנים שנבחרו לשחק עם הדגם האולימפי של הנייק מור אפטמפו.
מאז האולימפיאדה הנעל פשוט נדבקה אליו, והיא הפכה להיות הנעל הלא רשמית של סקוטי פיפן. למעשה הנעל הפכה לכל כל מזוהה איתו, שעד היום זוג נעלי מור אפטמפו נקרא בפשטות פיפנס (Pippens). אחרי שנים שבהן הוא שיחק עם נעליים כלליות של נייקי , פיפן סוף סוף קיבל חוזה לסדרת נעליים על שמו. בראייה לאחור, הנייקי מור אפטמפו הייתה יריית הפתיחה הלא רשמית של הסדרה.
דור חדש מגלה את המור אפטמפו
במהלך השנים, חלה דעיכה במעמד של נעלי כדורסל כמכתיבות אופנה וסמל סטטוס. נייקי הפסיקה לייצר את המור אפטמפו, והעיצוב האיקוני והמהפכני די נשכח. בשנת 2006, לכבוד חגיגות עשר שנים לנעל, נייקי הוציאה אותה מחדש בקולורווי המקורי. הבעיה הייתה שעדיין לא עבר מספיק זמן כדי שהציבור יעריך אותה מחדש, והאאוטלטים התמלאו בדגמי מור אפטמפו שנמכרו במחירים מצחיקים.
בשנת 2016, לכבוד חגיגות העשרים שנה, נייקי חזרה לארכיון המפואר שלה ושלפה משם שוב את ה-מור אפטמפו. הפעם היא הוציאה אותה מחדש בקולורווייז מרהיבים שלא נראו מעולם. דור חדש של סניקרהדס, כאלו שעוד לא נולדו כאשר הנעל המקורית יצאה, התאהבו בעיצוב שגם אחרי עשרים שנה נשאר חריג ומהפכני. הפעם המכירות זינקו והמור אפטמפו חזרה לככב ברחובות.
כאן כדי להישאר
בשנת 2017, מותג אופנת הרחוב סופרים (Supreme) שיתף פעולה עם נייקי והוציא את הנעל מחדש עם שילובי צבעים צעקניים כמו לבן/זהב, אדום/לבן ו-שחור/אדום. הוא גם שיחק עם העיצוב כאשר המילה AIR בצדדים הוחלפה באותיות EME ו-SUP משני הצדדים. האות R הופיעה מאחור כך שבעצם המילה Supreme הייתה כתובה מסביב לנעל.
גירסת הזהב של הנעל הוצגה לראשונה בתחרות ההטבעות של שבוע האולסטאר על ידי דריק ג'ונס ג'וניור והטירוף סביב המהדורה החגיגית פרח. היום כבר ברור שנייקי לא תיתן למור אפטמפו שוב לדעוך, והיא תציג אותה מחדש באופן קבוע דרך שיתופי פעולה וקולורווייז חדשים. האייר מור אפטמפו כאן כדי להישאר.