מאז שאלוהים פרש ממשחק פעיל, נייקי ואדידס ניסו בכל דרך אפשרית לייצר את השושלת הבאה, את הסניקרס שייצרו את ההייפ הגדול ויהיו מוקד משיכה למיליוני מעריצים ברחבי העולם. למרות שהחברות האלו מלאות במזומנים, ושוכרות את המעצבים והספורטאים המוכשרים ביותר בעולם, אף אחת מהן לא באמת הצליחה לדגדג את הביקוש שקיים סביב הסניקרס של הגדול מכולם, עד שהגיעה ה-נייקי אייר ייזי.
עוברת את הג'אמפמן
את סדרת האייר ג'ורדן אפשר לחלק לשני חלקים. החלק הראשון מכיל את דגמים 1-14 וכולם רוצים אותם, החלק השני הוא מדגם 14 ומעלה והם לא מעניינים אף אחד. הסיבה שהיא שהנעל האחרונה שמייקל ג'ורדן שיחק איתה במדי שיקגו הייתה האייר ג'ורדן 14. אין לאף אחד משג כבר לאיזה מספר כבר הגיעה היום הסדרה וזה גם לא חשוב. עד היום רוב המכירות של מותג ג'ורדן נשענות על דגמי רטרו משנות התשעים והשמונים, שיתופי פעולה עם מעצבים ופרטי לבוש.
בספטמבר 2017 התפרסם מחקר שוק של חברת NPD שהטיל פצצת מימן במלחמה הקרה בין נייקי לאדידס. לראשונה בהיסטוריה המכירות של אדידס עברו את מותג ג'ורדן בצפון אמריקה, והקפיצו את החברה למקום השני אחרי נייקי. אחרי שנים של ניסיונות ומיליארדי דולרים שהושקעו כדי לפצח את השוק האמריקאי, נראה שהקונצרן הגרמני הצליח למצוא את הפיתרון, והוא לא הגיע מעולם הספורט.
חמור גרם
ל-קנייה ווסט תמיד היה חוש מפותח לאופנה ולסטייל. יש לו את החברים הנכונים, את החזון, את הההבנה השיווקית ואת הדרייב להשאיר חותם על תרבות הפופ. הוא התחיל כמפיק מוזיקלי, התנסה בעיצוב אופנה, בימוי, משחק, ולתקופה מסויימת הוא אפילו היה מפתח משחקים. כל זה בזמן שהוא נחשב למפיק מוזיקלי מוערך ומוזיקאי נערץ.
לאורך כל הקריירה ווסט תמיד היה ידוע כפרובוקטור גדול. בשנת 2015 הוא הצהיר שירוץ לנשיאות ארצות הברית בשנת 2020 (עודכן מאז ל-2024). בטקס ה-VMA שהתקיים ב-2009 הוא התפרץ לבמה במהלך נאום הזכייה של טיילור סוויפט וטען שהפרס היה צריך להגיע בכלל לביונסה. ההתפרצות זיכתה אותו בכינויי Jackass מהנשיא באותה תקופה ברק אובמה. בשנת 2006 הוא החליט שהוא רוצה גם נעלייים על שמו.
בייפ ולואי ביטון
ווסט התחיל לעצב נעליים הרבה לפני שנייקי ואדידס פנו אליו. למעשה ביום שווסט הגיע לנייקי כבר היו נעליים על שמו בשתי חברות שונות. שיתוף הפעולה הראשון שלו היה עם המותג היפני בייפ (BAPE). ווסט אהב ללכת עם הבגדים של בייפ ואפילו הופיע במודעות הפרסום של החברה. בייפ ראו את הפוטנציאל והציעו לקניה שיתוף פעולה עם דגם שנקרא באפסטה (Bapesta). הסניקר (שמזכירה באופן מחשיד את ה-אייר פורס 1) יצאה ב-2007 במהדורה מוגבלת והושפעה מהקמע והסמל המסחרי של ווסט – הדרופאוט בר (Dropout Bear) שהופיע על שלושת האלבומים הראשונים שלו.
בשנת 2009 יצאו שלושה דגמים שלו עם מותג האופנה לואי ויטון. השמות שהוא נתן להם לא היו מקוריים במיוחד והתבססו על חברים שלו. הדגם הראשון נקרא לואי ויטון דון על שם החבר של ומנהל הטור שלו דון סי (Don C). הדגם השני נקרא לואי ויטון ג'אספר על שם הסָפַּר שלו יאספר (IBN Jasper) והשלישי נקרא לואי ויטון האדסון על שם שיתוף הפעולה המוזיקלי שלו עם מיסטר האדסון (Mr. Hudson). שלושת הדגמים לא היו מהיצירות הגדולות ביותר של ווסט, ואכן לאף אחד מהם לא הייתה השפעה גדולה על תרבות הסניקרס.
השראה מאייר פורס 1
בשנת 2006 ווסט השתתף באירוע של נייקי לכבוד הוצאה מחודשת של ה-אייר פורס 1. לאירוע הייתה השפעה מאוד גדולה עליו, עד כדי כך שהוא חזר הביתה והתחיל לשרטט את מה שעתידה להיות ה-נייקי ייזי הראשונה. הפעם ווסט כבר לא כיוון לעוד נעליים עם אזכורים של דובונים או לחברים שלו מהתעשייה. הכוונה הייתה לייצר ליין של נעליים על שמו, או יותר נכון על הכינוי שלו – ייזי.
ווסט פוגש את סמית'
ווסט יצר קשר עם המנהלים בנייקי והם מייד התלהבו מהרעיון לשתף פעולה עם אמן שזכה עד לאותו הרגע ב-6 פרסי גראמי, בנוסף לעשרות פרסים שהוא זכה בהם בטקסים אחרים. היא מיד צוותה אליו את המעצב מארק סמית' שהיה רגיל לעבוד עם כוכבים גדולים כמו בונו, קרלוס סנטנה ואריק קלפטון. סמית' שימש באותה תקופה כדיירקטור לפרויקטים מיוחדים וקניה בהחלט היה פרויקט שכזה.
הפגישות התקיימו בקודש הקודשים של החברה, מטבחון החדשנות של נייקי (Nike Innovation Kitchen). זהו המקום שממנו קורמים עור וגידים כל העיצובים החדשים של החברה. מדובר בחדר גדול שיש בו מבחר עצום של חומרים, צבעים, בדים וטקסטורות ובקיצור הכל כדי לממש את החזון הקריאטיבי של המעצב.
מקרון 1 וג'ף קונס
הסרטוטים המוקדמים של ווסט הושפעו מסניקרס כמו ה-נייקי אייר מאג (Air Mag) של מרטי מקפליי מ-בחזרה לעתיד 2, ומאנימציה יפנית שקניה ואני גדלנו עליה בתור ילדים כמו: מקרון 1, וולטרון ו-רובוטריקים. החזון של קניה היה ליצור נעל מכוכב אחר, מגף חללית שנועלים אסטרונאוטים בחלל. הוא גם רצה שהקולורוויז יהיו שונים ולכן המציא להם שמות מיוחדים.
הוא הושפע מאמן ניו-יורקרי קיטשי בשם ג'ף קונס (Jeff Koons) שאוהב לעבוד עם חומרים נוצצים ומבריקים. קונס אוהב במיוחד את הצבע פושיה – Fuchsia שהוא סוג של סגול צעקני. לא גוון לצבוע איתו את הסלון, אבל כן יכול להשתלב בריפוד הפנימי של הנעל כדי לגרום לה לבלוט. בעבודה משותפת הם יצרו שניים-עשר קולורוויז שרובם לא ראו אור עד היום, אולם לבסוף הם הצליחו לזקק מתוכם אב טיפוס ראשוני.
זוהרת בחשיכה
קניה ראה צורך לערוך בדגם הראשוני מספר שינויים. הוא לא רצה שהנעל תהיה עמוסה מדי בפרטים ולכן החליט שעל כל תוספת משהו חייב לרדת. בדגמים הראשונים הסוליה האירה כמו בנייק אייר מאג, אבל הם ירדו מהרעיון כתוצאה מעלות ייצור גבוהה וסוללות שצריך להחליף. היום רק לקניה יש את הדגם עם הסולייה הזוהרת. בסופו של דבר הם הצליחו להתפשר על קולורווי אחד שתהיה בו סוליה עם ציפוי שזוהר בחשיכה. מלבד זאת, האאוטסול בכל הדגמים הייתה העתק מדויק של האייר ג'ורדן 3, והכריות בגפה שצמודות לקרסול נלקחו מהאייר ג'ורדן 5.
לטקס הגראמי בשנת 2008 ווסט הגיע עם דגם שחור שלא יצא מעולם. באותה תקופה הציבור בכלל לא ידע שהוא ונייקי עובדים על נעל משותפת והופתעו לראות אותו מופיע איתה. ווסט הציג את הדגמים לציבור בפעם הראשונה בטוק-שואו של אלן דג'נרס. הדגמים הראשונים שהיו זמינים גם לציבור יצאו באפריל 2009 בשלושה קולורוויז: זן גריי (Zen Grey) צבע שסמית' ו-ווסט הגיעו אליו ביחד. בלינק (Black/Pink) צבע שצץ ממוחו של מארק סמית', ו-נט (Net) צבע שאותו דחף קניה ווסט. כל הדגמים עלו 215$ והיו סולד-אאוט באופן מיידי.
זוחלים ואנדרה אגאסי
הייזי הראשונה הייתה הצלחה ענקית עבור ווסט ונייקי, אבל ההייפ האמיתי הגיע סביב השמועות על נייקי אייר ייזי 2 (Nike Air Yeezy ). המעריצים היו צמאים למידע והם קיבלו סנונית ראשונה ממנו כאשר ווסט הודיע שהם ישתמשו בכמה מהסקיצות הלא משומשות של הייזי 1 כבסיס לייזי 2. בסופו של דבר כל הסקיצות המקוריות נשארו במגירה. נייקי הצמידה לווסט מעצב חדש בשם נת'ן ואנהוק (Nathan Vanhook) שעבד עד לאותו הרגע על עיצובים עתידניים ולא שגרתיים כמו סנדלים אלגנטיות מעור, מגפיים מנומרות ומגפי הרים צעקניות.
עם החזון הזה, הנייקי אייר ייזי 2 אכן הציגה עיצוב יותר חייתי ומחוספס. הפעם בגפה העליונה שולב עור של נחש, את הסוליה הם לקחו מ-האייר טק צ'אלנג' 2 (Air Tech Challenge) נעל טניס מטורפת של עוד אישיות יוצא דופן – אנדרי אגאסי. בנוסף הם שלבו רפרנסים מהתרבות המצרית, הורוס אל המלחמה המצרי הוצג על הלשון והרפידה הפנימית, ובכתב חרתומים נכתב YZY מתחת לרצועה בפורפוט. היו עוד כמה שינויים שקניה ביקש לבצע כמו להוריד ריפוד מיותר מהאפר, להנמיך את הנעל כדי לתת אפשרות ליותר תנועה של הקרסול ולצמצם את הסילואט, כדי להתאים יותר לכף הרגל של ווסט.
נעלמו תוך שניות בודדות
גם פה נוצרו סאמפלים בקולורוויז שלא יצאו לציבור כמו ה-קובי (Kobe) וה-צ'יטה (Cheetah) שהיה מבוסס על הקולורווי של ה-נייקי קובי (Nike Kobe 9). לנעל היו כמה טיזרים ביניהם הופעה של ג'יי זי עם הייזי 2 בפסטיבל SXSW במרץ 2012, והופעה של ווסט עצמו במיני-סרט דה בלאק ממבה (The Black Mamba) של רוברט רודריגז.
נייקי הכריזה רשמית על הנעל באפריל 2012. הסדרה החדשה הציגה שלושה קולורוויז: סולר רד (Solar Red), פיור פלטינום (Pure Platinum) ו-צבע שהגיע בהפתעה שנה מאוחר יותר, ה-רד אוקטובר (Red October). שני הדגמים הראשונים יצאו ביוני 2012 במחיר של 245$ ובכמות של 5,000 יחידות. כולן נמכרו רק באתר של נייקי ונעלמו תוך שניות בודדות. מחיר הריסייל הגיע גם ל-4,000$.
הרד אוקטובר הפכו לנעליים איקוניות שהשפיעו על עשרות דגמים שיצאו בנייקי ובחברות אחרות באדום בלבד. נעלו אותם לברון ג'יימס, קיירי ארווין, פאף דאדי, ג'סטין ביבר, קנדל ג'אנר וכל מי שרצה להיראות עם הסניקרס הכי חמות בשוק. בסופו של דבר הן גם הכריזו גם על סיום מערכת היחסים של נייקי עם קניה ווסט. בעקבות ההצלחה הגדולה של הנעליים וההייפ שהתפתח סביבן, ווסט דרש לקבל תמולוגים על כל מכירה של נעל. כאשר נייקי סירבו הוא פנה לאדידס והציע להעביר את המותג ייזי אליהם, אדידס קיבלו אותו בזרועות פתוחות. אבל זה כבר בפרק הבא.
לקריאת הפרק הבא: כל מה שאתם צריכים לדעת על אדידס ייזי: חלק II