פומה סוויד: הקשר שבין הצדעת הכוח השחור לרחבת הברייקדאנס

ה-פומה סוויד (Suede) התפרסמה באולימפיאדת 1968 במקסיקו-סיטי. במקצה ל-200 מטר גברים זכו במדליות הזהב והארד האצנים טומי סמית' (Tommie Smith) ו-ג'ון קרלוס (John Carlos). כאות מחאה כנגד האפליה שהייתה נגד השחורים בארצות הברית הגזענית של לינדון ג'ונסון, הם הגיעו לטקס הענקת המדליות בגרביים שחורות בלבד והניחו על הפודיום זוג של פומה סוויד.

במהלך ההמנון הם הרכינו את הראש והניפו אגרוף באוויר, תנועה שנקראת הצדעת הכוח השחור (The Black Power Salute) ובאה למחות נגד חוסר השיווין והעוני ששרויה בו הקהילה השחורה. המהלך הנועז של סמית' וקרלוס יצר אימג' עוצמתי שהפך מייד את הסוויד לקלאסיקה ניצחית ולאגדת רחוב.

פומה סוויד: הקשר שבין הצדעת הכוח השחור לרחבת הברייקדאנס
הצדעת הכח השחור, טומי סמית' וג'ון קרלוס: מקסיקו סיטי 1968

פומה סוויד: הקשר שבין הצדעת הכוח השחור לרחבת הברייקדאנס

בשנת 1968 המייסד של חברת פומה רודולף דאסלר (Rudolf Dassler), נפגש עם הפליימייקר של הניו-יורק ניקס וולט פרייז'ר (Walt Frazier) כדי להציע לו 5,000 דולר עבור נעל שתקרא על שמו. הבחירה בפרייז'ר לא הייתה סתמית, מדי הספורט ותלבושות השחקנים מחוץ למגרש היו די אפורות ומשעממות, פרייז'ר לעומתם, היה סוג של חייזר.

לשם השוואה לסכום שהוצע לפרייז'ר, היום השחקן ג'יימס הארדן חתום על חוזה של 200 מיליון דולר בחברת אדידס.

פרייז'ר היה מגיע למשחקים עם חליפות מנומרות, חולצות פרחוניות ומשחק עם שרוכים בצבעים שונים. למעשה כל פעם שהוא יצא מהבית, זה נראה היה כאילו הוא יצא ממכונה לערבוב צבעים. עד היום פרייז'ר מפרשן את משחקי הניקס עם החליפות המטורללות שלו, שעדיין נראות חריגות אפילו בעיר ניו-יורק. המראה הססגוני של פרייז'ר התאים לחזון של פומה לייצר נעל צבעונית שתבלוט במגרש.

שודד דרכים

להגיד שפרייז'ר נבחר להיות פרזנטור רק בגלל שהוא היה טווסי יהיה עוול גדול, הוא היה גארד אדיר עם קליעה קטלנית מחצי מרחק, ובעיקר שחקן הגנה משובח שנבחר שבע פעמים לחמישיית ההגנה של העונה. למעשה הכינוי של פרייז'ר בניקס היה קלייד (Clyde), על שם הצלע הגברית בצמד השודדים בוני וקלייד. פרייז'ר היה זריז כמו שד והתכונה הזו עזרה לו לחטוף המון כדורים. זה היה טבעי שהנעל שתעוצב עבורו תזכה לאותו כינוי. כאשר התחילו לעבוד על הנעל, הפומה סוויד נבחרה כבסיס שממנו יתחיל העיצוב.

אפשר לתהות מה למראה העדין של הסוויד ולמשחק הכדורסל, אבל זה בגלל שאנחנו רגילים לנעליים האגרסיביות של שנות השמונים והתשעים. בהתאם לתפיסת המשחק בסוף שנות השישים, זה היה בהחלט הגיוני לשחק עם סניקרס נמוכות. היום כבר יש מגמה לחזור ולשחק עם נעליים קלילות ונמוכות כמו בסדרת ה-נייקי קובי.

פומה סוויד: הקשר שבין הצדעת הכוח השחור לרחבת הברייקדאנס
מימין: פרייז'ר מול הלייקרס של ווילט צ'מברליין, משמאל: וולט פרייז'ר נועל פומה קלייד במדי הניו-יורק ניקס

פרייז'ר עוד חשב שהסוויד כבדה מדי ולא גמישה מספיק כדי לשחק איתה כדורסל, הוא ביקש להוסיף ריכוך ברפידה הפנימית ובנוסף להרחיב את הסולייה. מבחינת העיצוב, הלוגו של פומה הורד מהעקב האחורי אבל בפועל הסוויד והקלייד זו אותה נעל עם שינויים מינוריים, כאשר היום ההבדל ביניהן הוא רק בכיתוב.

וולט פרייז'ר מפרסם את הפומה קלייד
וולט פרייז'ר מפרסם את הפומה קלייד

בשנת 2019 פומה החזירה את הקלייד למגרש הכדורסל, היא שמרה באופן יחסי על המראה הנקי של הנעל המקורית, אבל עם חומרים חדשים וטכנולוגיה שתתאים למשחק המודרני של היום.

פומה סוויד – הצבעונית הראשונה

בהתאם לאישיות הססגונית ולסטייל של פרייז'ר, הוא ביקש שייצרו לו נעליים בצבעים שונים עם שרוכים בצבעים נפרדים. זו הייתה הפעם הראשונה שפומה הוציאה את הסוויד בגרסאות צבעוניות. בשנת 1973 יצאה לראשונה הפומה קלייד. הצבעוניות המפנטת שלה הפכה אותה להצלחה מיידית, כאשר הראשונים לאמץ אותה היו הסקיי8רים שיש להם חוש ריח מיוחד לקלאסיקות כמו עם ה-ואנס אותנטיק וה-אייר ג'ורדן 1.

היפ-הופ בברונקס

הסוויד ההפכה לפופולארית במיוחד אחרי שחבורת הבי בויז (B-Boys) אמצו אותה. המקור של המילה מגיע מברייק בויי וברייק גירל (Break Boy, Break Girl). בתחילת שנות השבעים צעירים מהברונקס היו רוקדים לצלילי הברייק של הדי-ג'יי, כלומר רק הקטעים בשיר שיש להם ביט. הם אהבו את הנעליים כי הם היו צבעוניות ונוחות. זהו בעצם השלב הראשוני בהתפתחות ההיפ-הופ שהסוויד הייתה חלק בלתי נפרד ממנו.

בתחילת שנות התשעים עם התעוררות גל הרטרו, הקלייד חזרה לככב בענק עם שרוכים שמנים וצבעים חדשים. הפעם אמצו אותה בעיקר הרכבי גראנג', האוס, רסטפארי וכמובן שהיא חזרה לכבוש את הרחובות. הסוד בעיצוב הוא הפשטות, את זה התרגלנו לראות בכל קלאסיקה, אבל הייחוד של הקלייד הוא בצבעוניות, ביכולת להתאים אותה לכל לבוש ובאינדיבידואלית שהיא מעניקה לכל אחד

  • נייק אייר מק אטאק: הנעליים של ג'ון מקנרו חוזרות בענק!

    נייק אייר מק אטאק: הנעליים של ג'ון מקנרו חוזרות בענק!

    מי שטוען שכל אדם הוא פתית שלג ייחודי הוא שקרן. לכולם יש אייפון או אנדרואיד, כולם צופים בנטפליקס או דיסני ומחזיקים בבית שידה וכותש שום של איקאה. גם עולם הסניקרס סובל ממחסור חמור באינדיבידואליות עד שלפעמים נראה שיש רק שלושה זוגות נעליים בחוץ – ייזי, דאנק או ג'ורדן. אם אתם פאשניסטות רדיקלים יש לכם ניו…


  • אייר ג'ורדן 9: מינימליזם יפני בהשראת מגה-סטאר שמשחק בייסבול

    אייר ג'ורדן 9: מינימליזם יפני בהשראת מגה-סטאר שמשחק בייסבול

    מחוץ ליונייטד סנטר מוצב פסל מברוזה של מייקל ג'ורדן. הפסל הוצב לאחר הפרישה שלו, כדי להנציח את הרוח הספורטיבית, ההשראה וההשפעה האדירה שהייתה לו על העיר שיקגו בכלל ועל קבוצת הבולס בפרט. הנעליים שג'ורדן נועל בפסל הם ה-אייר ג'ורדן 9, בחירה מאוד משונה לאור העובדה שהנעליים האלו יצאו רק אחרי שהוא פרש, ושג'ורדן מעולם לא…


  • עיצוב מושלם או הייפ מוגזם: נייקי דאנק סטייפל פיג'ין

    עיצוב מושלם או הייפ מוגזם: נייקי דאנק סטייפל פיג'ין

    בסופו של דבר מדובר בנעל אפורה עם יונה. לא יגואר. לא טיגריס. יונה. אחת החיות המאוסות ביותר על המין האנושי, יצרנית לשלשת נודניקית עם הליכה מצחיקה ותזמון גרוע. ובכל זאת, הדאנק פיג'ין נחשבת לנעל ששינתה את פני המשחק, לזאת שיצרה את ההייפ כפי שאנחנו מכירים אותו היום, ויצרה עולם חדש של סניקרס. אז כיצד הפכה…


  • איזה חרם ואיזה נעליים: נייקי דאנק צ'אנקי דאנקי – בן אנד ג'ריס

    איזה חרם ואיזה נעליים: נייקי דאנק צ'אנקי דאנקי – בן אנד ג'ריס

    ה-נייקי דאנק SB צ'אנקי דאנקי הצליחה בתוך זמן קצר לחצות מינים, מגזרים, גילאים וגבולות מיינסטרים. פתאום התקשורת המסורתית התחילה להתעניין בסניקרס (שיתוף פעולה חדש של נייקי במיתוג הטעם האהוב צ'אנקי מאנקי – הכריזה הכותרת). אנשים לא קשורים התחילו לשאול "מאיפה אני משיג את הבן אנד ג'ריס?" (התשובה, לך תקנה ת'גלידה, זה הכי קרוב שתגיע אליה)…


  • ריבוק פאמפ ואדידס פאנטום: מדריך הסניקרס המלא לסרט חיילי צעצוע

    ריבוק פאמפ ואדידס פאנטום: מדריך הסניקרס המלא לסרט חיילי צעצוע

    חולה על סרטים משנות התשעים. הם מרגשים, מצחיקים, מדוייקים ולא מזלזלים באינטלגנציה שלך. בגלל זה כייף לצפות בהם גם היום. יותר מזה, אחרי שבמשך שנים דוחפים לנו את הייקום המטופש של מארוול ו-DC, אני מעריך סרטים מהניינטיז אפילו יותר, לכל סצנה יש סיבה, לכל משפט יש חשיבות. אתה צוחק, כועס, בוכה, מתרגש ואז וחוזר לעולם…


  • הלוחם הכחול של התפוח הגדול: כל הסניקרס של פטריק יואינג

    הלוחם הכחול של התפוח הגדול: כל הסניקרס של פטריק יואינג

    לא נייקי, לא אדידס, לא ריבוק, אפילו לא פומה. לאחת מחברות הסניקרס הגדולות ביותר בתחילת שנות התשעים קראו בכלל יואינג את'לטיקס, והיא הייתה שייכת לסנטר המיתולוגי של הניו יורק ניקס – פטריק יואינג. בתור הזהב של הסניקרס, בתקופה שבה יצאו הדגמים הגדולים ביותר בכל הזמנים, שחקן אחד הצליח להפוך למותג בפני עצמו, ולהתחרות בענקיות הספורט…


  • אייר ג׳ורדן 8: אליפות שלישית ברציפות בגווני אקווה

    אייר ג׳ורדן 8: אליפות שלישית ברציפות בגווני אקווה

    ה-אייר ג׳ורדן 8 היא הנעל החריגה ביותר בסדרת האייר ג'ורדן. רצועות אלכסוניות עתידניות בגפה העליונה, סוליה שמזכירה רגל של פיל, לוגו ג׳אמפמן צמרירי וכתמי צבע בוהקים בחלק בתחתון. כל הגימקים האלו הפכו אותה לאייר ג׳ורדן הראשונה ששמה יותר דגש על עיצוב מאשר ביצועים ולמרות זאת, זה לא הפריע למייקל ג׳ורדן לקחת איתה אליפות שלישית ברציפות,…


  • נייקי Air Max 90 Bacon: הבדיחה של Dave’s Quality Meat

    נייקי Air Max 90 Bacon: הבדיחה של Dave’s Quality Meat

    היהדות טועה. היא טועה כי בייקון הוא מעדן, חתיכת בשר שומנית, קריספית, קראנצ'ית ותוספת מושלמת לארוחת בוקר אמריקאית שמגיעה עם שלוש ביצים מקושקשות ונקניקייה. בייקון הוא גם אחד משיתופי הפעולה האיקונים ביותר של האייר מקס 90 בכל הזמנים, ואחד מאבני הייסוד של פסטיבל הקולבים שמשתולל בשנים האחרונות. לכבוד יום האייר מקס (26.3) נייקי מוציאה לראשונה…


                

InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *