נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

נעלי טימברלנד גבוהות היו חלק בלתי נפרד מאופנת הרחוב של שנות התשעים וכיכבו על אמנים, סלבריטאים ותיכוניסטים מושפעים. אבל איך נעל שיוצרה עבור מעמד הפועלים האמריקאי הפכה להיות אחת מהסמלים הגדולים של סצנת ההיפ-הופ, ולמה חברת טימברלנד בחרה להתנער מהקשר לקהילה השחורה? מוזמנים לקרוא את הסיפור המלא מאחורי נעלי טימברלנד.

נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

ניומרקט היא עיירה בצפון מזרח ארצות הברית, שיש בה חצי מכמות התושבים באור עקיבא. מזג האוויר שלה כולל גשמים חזקים וסופות שלגים שמלוות בגלי קור קיצוניים. בשנת 1952 מהגר בשם נת'ן שוורץ הגיע לניומרקט והקים בה מפעל משפחתי קטן לייצור נעליים בשם Abignton Shoe Company, מתוך מטרה לייצר מגפיים איכותיות שיוכלו לספק מענה לתנאי מזג האוויר הקשים באזור.

בשנת 1968 משפחת שוורץ הצליחה לפתח טכניקה חדשה של הזרקת פלסטיק נוזלי בחום גבוה לתוך תבנית של סוליה. חמש שנים מאוחר יותר, בשנת 1973, היא פיתחה מגף חדשה שתשנה לנצח את עתיד החברה. ה-טימברלנד הייתה מגף עבודה גבוהה וקשיחה שעשויה מעור פרימיום בצבע צהוב שמייד הבליט אותה מהסביבה, אבל היתרון הגדול ביותר שלה, היה עמידות נגד נוזלים.

נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

המשמעות של השם טימברלנד היא אדמה שמיועדת לגידול עצים למטרות מסחריות

טימברלנד אומצה בחום על ידי פועלי צווארון כחול שהיו זקוקים לנעל קשיחה שתגן על כף הרגל שלהם בזמן העבודה. השמועה על הנעל התגלגלה גם לקהילות של חובבי טבע ומטיילים ששמחו לצעוד עם נעל שאפשר ללכת איתה בגשם זלעפות ועדיין להשאיר את כפות הרגליים יבשות. בשלב מסויים הנעל הפכה להיות כל כך מזוהה עם Abignton Shoe Company, שבשנת 1978 היא שינתה את שם החברה כולה לטימברלנד.

נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

טימברלנד הופכת לנעל של סוחרי סמים וקהילת ההיפ-הופ

אנשים צורכים סמים גם כשבחוץ קור כלבים, ולכן בשנות השמונים סוחרי סמים התחילו להסתובב עם הנעל ברחובות העיר ניו-יורק. היא עזרה להם להתגבר על הקור המקפיא בחודשי החורף, ולהמשיך לעבוד גם בתנאי מזג אוויר קשים. ראפרים תמיד הושפעו מתרבות הרחוב, ולכן זה היה רק עניין של זמן עד שאמנים מובילים מסצינת ההיפ-הופ יאמצו את הטימברלד.

נוטיוריוס B.I.G, נאז, טופאק שאקור, וו טאנג קלאן, מוב דיפ ובעצם כל סצינת ההיפ-הופ של שנות התשעים הלכו עם נעלי טימבלנד צהובות ובגדים של קארהארט, ויצרו סטייל חדש שהפך מאוחר יותר לבסיס של אופנת ה-וורקוור (Workwear) וה-גורפקור (Gorpcore). זו הייתה תקופת השיא של נעלי טימברלד, ראפ היה אומנם סגנון יחסית חדש, אבל ההשפעה שלו על תרבות הרחוב הייתה עצומה, והמכירות של הנעל הרקיעו שחקים.

נעלי טימברלנד: מנעלי טיולים למלכת ההיפ-הופ של שנות התשעים

לצד נעלי דוקטור מרטינס ונעלי כדורסל של נייקי וג'ורדן, טימבלנד הפו להיות חלק מהמלתחה של כל תיכוניסט בעולם המערבי, כולל בישראל. חבורות נערים קיבלו את הכינוי "אוקלי-טימברלנד" על שם הנעליים ומשקפי השמש שהיו הולכים איתם. טימבלנד יצרה קטגוריה חדשה בעולם האופנה, היא הפכה מחברת נישה לפועלים ממעמד הבייניים ומטיילים מקצועיים לסמל אופנה בתרבות הפופולרית.

הדעיכה של נעלי טימברלנד

למרות התרומה הגדולה של סצנת ההיפ-הופ לפופולריות של טימברלנד, החברה דווקא התנערה ממנה. בשנת 1993, ג'פרי שוורץ, שהיה באותה תקופה סגן הנשיא של החברה, התראיין לניו-יורק טיימס ורמז בצורה די ברורה שהקהילה השחורה היא לא קהל המטרה של טימברלנד. הוא הסביר שאם שחורים רוצים לקנות טימברלד, הם צריכים להגיע פיזית לחנויות שמוכרות את הנעל, כי החברה לא תפתח חנות עבור הלייפסטייל שלהם.

למרות שאמני היפ-הופ עזרו לטימבלנד להרוויח מאות מליוני דולרים, הוא ראתה בתרבות שלהם משהו שלילי. היפ-הופ לא היה מיינסטרים באותה תקופה, זה היה ז'אנר חדש שהיה מזוהה עם כנופיות רחוב ותרבות של סמים. החברה רצתה להמשיך להיות מזוהה עם מעמד ביניים, פועלי צווארון כחול ומטיילים, אבל בעיקר אנשים לבנים. בשלב הזה שחורים הפסיקו לקנות טימברלד וזה גם מה שהשמיד את הפופולריות שלה.

הקאמבק הגדול של נעלי טימברלד

היום הגישה של טימברלנד היא שונה לגמרי, הרי ה-Yellow boots כבר מזמן לא משווקת כנעלי עבודה או נעלי טיולים, הן אך ורק נעלי אופנה בזכות סצנת ההיפ-הופ והחברה מבינה את זה. עם הסיקה של תרבות הסטריט-וור גם טימבלנד חזרה להיות פופולרית והחברה מרבה לשתף פעולה עם מוסדות כמו סופרים, סטוסי, אוף-ווייט, קונספטס, ביליונר בויז קלאב וקלוט.

נעלי הטימברלנד הצהובות אולי עדיין לא חזרו לפופולריות העצומה שלהן בשנות התשעים, אבל זה רק עניין של זמן. היום אנחנו בעידן ה-דאנק וה-אייר ג'ורדן 1, אבל עוד כמה שנים יגיע התור של מעגל אופנה חדש לחזור, וזה די ברור שנעלי טימברלד עומדות כרגע בראש התור. אם אתם חכמים, תקדימו את ההייפ, לפני שתראו את כולם הולכים איתן ברחוב.

  • באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    באנג תרנגול ונעלי שטן: מה עומד מאחורי התעלולים הוויראלים של MSCHF

    לגבריאל וויילי (Gabriel Whaley) נמאס מאוד פוסט שיווקי בפייסבוק או תמונה סוחטת לייקים באינסטגרם. הוא הבין שהציבור כבר לא יכול לשאת את הרעש הטורדני שמייצר עולם הפרסום המסורתי, ולכן בחר להתחיל פרויקט שאפתני משלו בשם MSCHF שמטרתו להמציא את האינטרנט מחדש. לא לפנות ברצינות לכמה שיותר אנשים בתקווה לתפוס חלק קטן מהעוגה, אלא לפתור לאנשים…


  • דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    דורסנית או לגיטימית: למה חברת נייקי תובעת את כל העולם?

    קל לראות בחברת נייקי את המרשעת הגדולה שתובעת את כל המתחרים, הרי במשך שנים היא מנהלת מלחמה תביעות עם היריבה השנואה – אדידס, אבל לאחרונה נוספו לרשימת האויבים חברות ענק נוספות כמו סטוק אקס, לולולמון, ובייפ. בעוד התביעה נגד גופים גדולים עוד מתקבלת על הדעת, לחברה יש היסטוריית תביעות קטנונית מול חברות זניחות ואנשים פרטיים…


  • קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    קיקו קוסטדינוב: המעצב שהזריק חיים חדשים חברת אסיקס

    גם אם לא כל הקולקציות נראות בדיוק אותו הדבר, באופנת הגברים מעט מאוד משתנה מעונה לעונה. העיצובים החדשים של המותגים הגדולים מרפרנסים לאופנת הרחוב, לפעמים לתרבות הפופולרית ומדי פעם לטרנדים עכשוויים, אבל בכל מה שקשור לגזרות מעניינות ומאתגרות, אין בשורה חדשה. קיקו קוסטדינוב הוא מעצב שלא יוצר מחדש את אופנת הגברים, אבל כן משנה את…


  • קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג? | KITH

    קית': מהו סוד ההצלחה הגדול של רוני פייג?  | KITH

    רוני פייג הוא לא מעצב אופנה, למעשה כוח-העל שלו הוא היכולת לייצר הייפ. זה מה שהפך את קית' מחנות צנועה לאחד ממותגי הסטריט-וור המשפיעים ביותר בעולם, ואת הביקור בחנויות של KITH לחוויה בפני עצמה. בעזרת קשרים במקומות הנכונים, הרבה עבודה קשה ולא מעט כישרון, פייג' יצר מוסד ניו-יורקי שמכתיב טרנדים בעולם הסניקרס, ולכן כל המותגים…


  • פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    פיט פארה: פופ-ארט של סקייטבורד, אמנות ומוזיקה | Parra

    לא משנה אם מדובר בעיצוב טישרטים, סירטוט, ציור, אנימציה או פיסול, אפשר לזהות מקילומטרים את הסגנון הייחודי של פיט פארה (Piet Parra). סטייל שהפך אותו לאמן מוערך על ידי הגלריות המובילות מעולם, ובמקביל לאחד היוצרים הפופולרים ביותר בתרבות הסטריט-וור. האופן שבו הוא הצליח לשלב בין עולמות הסקייטבורד, מוזיקה ואמנות חזותית, הפכו אותו לאחד האמנים המרגשים…


  • Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    Stüssy: למה שון סטוסי הוא הסנדק של תנועת הסטריט-וור?

    יש מעט מאוד מותגים בעולם הסטריט-וור שהצליחו לשמור על הרלוונטיות שלהם מעל ארבעים שנה. לייבלים שייסדו את הז'אנר, יצרו עדת מעריצים סביבם, והלוגו שלהם הפך לאחד הסמלים המזוהים ביותר עם תרבות הרחוב. סטוסי היא בדיוק מותג כזה, ולמרות שהוא מלווה אותנו משנות השמונים, לא רק שהוא עדיין רלוונטי, שיא הפופולריות שלו עוד לפניו. זה הסיפור…


  • חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    חנויות הסניקרס הכי שוות בלוס אנג'לס: סניקרס שופינג בחו"ל

    בכל מה שקשור לעולם הסניקרס והסטריט-וור, תהיו בטוחים שלוס אנג'לס היא אחת הערים המובילות בעולם. למעשה מדובר במקום המושלם להתעדכן בכל מה שחם בסצנה ולהתחבר לתרבות הרחוב. מלבד מורשת עשירה של פאשן וסטייל, אחד המאפיינים הבולטים ביותר של סצנת הסניקרס בעיר הוא הגיוון שלה – ממותגי מעצבים יוקרתיים ועד למותגי סטריט-וור עצמאיים, כך שכולם יוכלו…


  • נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    נעליים עם גלגלים: נעלי רולר ונעליים עם גלגל נשלף – מדריך

    הילדים שוב משועממים או מתעצלים לצאת מהבית? למה לא לאפשר להם לבצע פעילות מהנה ומשחררת שתשפר להם את היציבה ואת שיווי המשקל, תעניק מיומנויות מוטוריות חדשות, ותעזור לשיפור הריכוז והכושר הגופני. נעליים עם גלגלים משלבות את הטוב מכל העולמות, הן מתנה מושלמת שמשלבת הנאה עם פרקטיות, ועכשיו כל מה שאתם צריכים כדי למצוא את נעלי…


InstacopSneakers

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *